ASFALT EDEBİYATÇISI: Büyükşehirde yaşayan ve eserlerinde büyükşehir insanının yaşamda kaybolmuşluğunu anlatan edebiyatçılar için kullanılan küçümseyici bir tanımlama.
ANAHTAR ROMAN: Gerçekmiş gibi yazılan roman türü. Tiplemelerinin gerçekte kimleri temsil ettiğine dair ipuçları ya da anahtar sunması nedeniyle bu adla nitelendirilir.
Karanlıktan Önceki Yaz, Volker Weidermann, Can Yayınları, 2018, Sayfa 55, 87.
YAZI İŞÇİSİ YAZAR
Roland Barthes, yazıyı uğruna harcanan emekle tanımlamak ister ve bunu Flaubert ile başlatır. Ona göre yazar, yazın işçisidir.
Yazı işçiliğini:
Kierkegaard kendini doğurma,
Nietzsche kendini yaratma,
Pessoa sanat yapıtı olma,
Tanpınar kendini yapma, olarak tanımlar.
İkinci Hayat, Nurdan Gürbilek, Metis Yayınları, 2020, Sayfa 122.
BAŞARISIZLIK POETİKASI
M. Coetzee, yazarın yapıtında başarılı olamadığı kuşkusunu anlatmak için başarısızlık poetikası tanımını kullanır. Bu, yazarın yapıtında özerk, sahici, istikrarlı bir kendilik geliştiremediği kuşkusudur. Coetzee, yapıtın kendini silme, şiirin kendi kuyruğunu ısırma eğiliminden söz eder.
Jale Parla, kendini yapıtına adayan, ama eksik ve başarısız kalmaya yazgılı yazar figürünü modernist edebiyatın egemen figürü olarak inceler.
Fernando Pessoa, Huzursuzluğun Kitabı’nda, “Bütün yazdıklarımı ağır ağır, sakin kafayla, parça parça yeniden okuyorum. Ve görüyorum ki hepsi boş, hiç yazmasam daha iyiymiş,” diye yazar.
Ahmet Hamdi Tanpınar da “yapamadım” kaygısı taşıyan bir yazardır. Barış Bıçakçı da her şeyi yazdım ama daha hiçbir şey yazmadım, boşuna mı yazıyorum, kaygısını taşıyan yazarlarımızdandır.
Walter Benjamin’e göre, hiç kimse iktidarsızlık yaşamadığı bir şeyde ustalaşamaz.
İkinci Hayat, Nurdan Gürbilek, Metis Yayınları, 2020, Sayfa 123, 124, 125, 192, 197.
Leave A Reply