2021’de Antalya’da ailemle bir çok gezi yaptım. En renklilerinden biri İbradı gezimizdi. O gün o kadar çok ve çeşitli şey gördük ki bu geziyi uzun zaman unutamayacağım.
Ormana’da gördüğümüz ve gezdiğimiz Düğmeli Evler, bu evlerle bezeli sokaklar, kültürel mirası koruma bilinci bizi çok mutlu etti.
Yörenin bir başka hazinesi ise Altınbeşik Mağarası idi. Antalya merkeze dönüş yolunda özellikle seçtiğimiz yol üzerinde, Eynif Yaylası çayırlarında gördüğümüz yılkı atları da bölgenin görülmeye değer bir başka özelliği, bir başka güzelliği idi. O gün bizi üzen tek şey, 2021 yılının büyük yangınlarından payını almış ormanların arasından geçmek oldu. Ama bilim insanlarının vaat ettiği gibi yeni sürgünleri de gördük ve sevindik.
Gezimizi paylaşmaya Altınbeşik Mağarası ile başlayacağım.

Mağaraya, bir yeraltı gölü üzerinden botla giriliyor. Botla kaç metre ilerleyebileceğiniz suyun seviyesine bağlı. Su yüksekken 200 m ilerlemek mümkün. mağaranın içindeki aydınlatma da çok güzel düzenlenmiş.
Mağara, 1966 yılında jeolog Dr. Temuçin Aygen (1921-2003) tarafından keşfedilmiş. Dr. Aygen, mağara bilimini (speleoloji) ülkemize tanıtan dünya çapında bir otorite idi.
Yerlisinin Giden Gelmez Dağları adını verdiği Geyik Dağları, Batı Torosların Orta Toroslarla bağlandığı noktada bulunan sıradağlardır. Konya, Karaman ve Antalya illeri arasında sınır çizerler. Bu dağlar, tektonik taş yapısı nedeniyle çok fazla obruk barındırır. Obrukların çokluğundan ötürü yörede Türkiye’nin en büyük, dünyanın üçüncü büyük yeraltı gölü oluşmuştur. Altınbeşik Mağarası, yeraltından Beyşehir Gölü ile bağlantılıdır. Beyşehir Gölü’nden Manavgat Nehri‘ne doğru düdenlerden su kaçağı bulunduğu bilinmektedir. Yeraltı ve yerüstü sularının bağlantı yeri olan düdenler, karstik arazilerde yüzey sularını yeraltına indirir.
En az üç katlı olduğu düşünülen mağaranın keşfi tam olarak tamamlanabilmiş değil. Yapılan ölçümler sonunda mağaranın toplam uzunluğu 1.840 m olarak tespit edilmiş. Ancak daha gelişmiş görüntüleme imkanlarıyla bu metrajın değişeceği, hatta Altınbeşik Mağarası’nın dünyanın en büyük yeraltı gölü olabileceği bizi gezdiren yetkililer tarafından söyleniyor.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Ekim 2021.

Su alçak olduğunda tabandaki dikitler bota mani oluyor. En dipte, 44 metrelik dikey bir traverten oluşumu üzerinden ikinci kata çıkmak mümkün ama herkes için değil. Ancak özel tekniklerle, özel çiviler çakılarak çıkılabilen bu traverten duvarı aşmak dağcılara mahsus bir iş.


Altınbeşik Mağarası’nın üçüncü katına çıkmak ise dalgıçlık gerektiriyormuş. İkinci kattan, ters dalış ile bir üst kata çıkmak mümkün olabiliyormuş.
Mağaranın içindeki en yüksek su seviyesini, duvarlarda bıraktığı izlerden görmek mümkün.
Fotoğraflar: Füsun Kavrakoğlu, Ekim 2021.


Leave A Reply