- Taşkent büyük, yeşil bir kent. Geniş caddeleri, büyük parkları var. Kimse sokaklara izmarit atmıyor, herkes her sabah evinin önünü temizliyor, trafik kurallarına uyuyor.
- Başkent Taşkent’te Lenin heykelinin yerini bir yerküre almış. Bugün bu meydanın adı Bağımsızlık Meydanı’dır. Özbekçe’de Müstakillik Meydanı.

Barak Han Medresesi, Taşkent.
Medrese çeşitli dönemlerde yapılmış olan yapılardan oluşmaktadır. İlk kısım 15. yüzyılda, ikinci bölüm 1530 yılında yapılmış, üçüncü ilaveyi ise 16. yüzyıl ortasında Suyunic Han‘ın oğlu Barak Han yapmıştır. Medrese, bir avlu etrafında toplanmış, 1955-1963 yılları arasında medrese restore edilmiştir. Metal kubbeler restorasyon sırasında eklenmiştir. Medresenin ölçüleri: 703 x 44 m, avlu ise 33 x 27,5 metredir.
Burası Özbekistan Müftüsünün İdari Merkezidir, diyanet işleri gibi çalışıyor, din adamı yetiştiriliyor (Muslim Board of Uzbekistan).
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Avlu içinde eski bir kütüphane vardır. Teleşayak Kütüphanesi, Barak Han külliyesinin bir bölümüdür. Buradaki en önemli eser Hz. Osman’ın Kuran’ıdır. Sergilenmekte olan Kuran’ın kopyasıdır.
Hz. Osman’ın dört Kuran yazdığı; bunların Topkapı Sarayı Müzesi’nde, Kahire’de, Londra’da ve burada olduğu söyleniyor. Bu nüshaları belki Hz. Osman kendisi yazmadı, yazdırdı, burası net değil ama orijinal oldukları biliniyor.
Buradakinin Timur tarafından Bağdat’tan Semerkand’a getirildiği, Bibi Hanım’da olduğu; bu nüshanın General Kaufman tarafından St. Petersburg’a, Hermitage Müzesi’ne götürüldüğü; devrimden sonra Bolşevikler’in bunu Taşkent’e gönderdikleri/1989 yılında Taşkent’e geldiği bilgileri kaynaklarda yer alıyor. Bu elyazması nüshasının geyik derisi üzerine yazıldığı; Hz. Osman’ın bunu okurken öldürüldüğü, üzerinde kanı olduğu da öne sürülüyor.
Hz. Osman döneminde bölge İslam’ı kabul ettiği için bölgede Hz. Osman bir başka kıymetli.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Ebubekir Muhammed Keffal Şaşi Türbesi. Bu zat, yerel bir doktor, feylesof ve şair. 904-979 tarihleri arasında yaşamış, sorunlar için baş vurulan bir evliya olmuş. Türbe 16. yüzyıl yapımı.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Kükeldaş Medresesi bir başka 16. yüzyıl yapısı. Günümüzde Özbekistan’da ikisi kızlar için olmak üzere on medrese açık. Burası açık en büyük medrese; farklı ülkelerden 150 öğrencisi varmış. Medrese, Özbekistan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Taşkent Opera Binası.
Taşkent’teki Navoy Opera ve Bale Tiyatrosu uluslararası üne sahiptir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Taşkent opearasında Donizetti’nin Lucia di Lammemmor adlı eserini izledik. Soprano meşhur Muyesser Razakova idi.
Fotoğraf: Sevgi Mavi

Yalnızca yayaya açık Taşkent Broadway’ de dinlendik ve Özbekistan yolculuğumuzu keyifli bir şekilde tamamladık. Huş Kelipsiz diye karşılandığımız Özbekistan’dan Yolunuz ak bolsin diye uğurlandık.
Fotoğraf: Şirin Paksoy
Comment
Fusun’cugum kalemine saglik,gitmis kadar o ldum.Sevgiler